Mit főzzünk ebédre? Lucskos káposzta

lucskos tál

Erdély földrajzi fekvése folytán mindig is többféle nép hazája volt. Bevándoroltak tótok, többféle kultúrát magukkal hozó zsidók, keleti irányból örmények, és betelepültek szászok is. A népek ilyen keveredésének következtében a keveredés gasztronómiai szempontból is gazdagodást jelentett, minden nép beleolvasztotta kedvenc fűszereit, ételeit.
A székely konyha messze földön híres, aki arra jár és belekóstol a székely nép hagyományos ételeibe, biztosan nem távozik rossz szájízzel.
Lucskos káposzta leves alapA székely nép több hagyományos ízű ételkülönlegességgel rendelkezik, de átvett ételek is szerepelnek a kínálatban, mindegyik a helyi szokások és szájízek szerint ízesítve. Elkészítésük vidékenként változó, de jórészt az alapanyagok hasonlóak. A székely konyha jellegzetességét a friss fűszerek hagyományhű, nagyobb mértékű használata adja. A lisztből készült ételeknek, a pogácsaféléknek és más sült tésztáknak különleges kultusza van a főtt tésztákkal szemben. A gyümölcslevesek és mártások is gyakoribban kerülnek a székely családok asztalaira. Ezeket a gyümölcsleveseket nem csak édesen, de füstölt hússal is tálalják, viszont aki ebben a formában eddig nem fogyasztotta, az csak addig csodálkozik ezen a párosításon, amíg meg nem kóstolja. Jelen van a román és a balkáni gasztronómiából átvett szokás is mely során merészebben, használják az ételeikhez a különböző zöldségeket.
„Csak az erdélyi magyar konyhát jellemzi a honos és egzotikus jövevény fűszerek páratlanul változatos és ötletes használata.

Az erdélyi lucskos káposzta – amely szerintem a helyi étkezés legfényesebb csillaga, és ha a „legtipikusabban” magyart kutatjuk Erdélyben, akár ez is lehetne – csomborral és kaporral készül, és erre a hírre alighanem nagyot néznének a Duna és a Tisza mentén. Erdélyben jól ismerték és változatosan használták a kakukkfüvet, tárkonyt, lestyánt, majorannát, fenyőmagot, zsályát, sőt a sáfrányt, gyömbért, szerecsendiót, babérlevelet is.” Írja Szentesi Zöldi László: Székelyföldi vendégség c. könyvében.

A következő napokban pár hagyományos és átvett receptet osztunk meg olvasóinkkal, hogy megkönnyítsük a minden napi fejtörést okozó kérdésre a választ, „mit főzzünk ebédre?”.
Lucskos káposzta a gyergyószentmiklósi Benedek Árpád szakács javaslata alapján

Disznózsíron megpirítunk két fej összevágott lila hagymát és zöldpaprikát. Hozzá adunk 60 deka berbécscomboz, majd 25 deka sertés hasaalját. Folyamatosan kevergetjük, hogy oda ne égjen. Paprikázzuk, felöntjük vízzel, majd csombort, kaport teszünk hozzá, sózzuk, borsozzuk. Egy szép fej káposztának kivesszük a torzsáját, a többit összevágjuk és a húshoz tesszük. Közepes lángon húsz percig fűzzük. amikor kész, kevés ecetet és tejfölt adunk hozzá, és levesszük a tűzről.
Jó étvágyat!