Mit főzzek ma magamnak? Erdélyi csorba

A klasszikus – Erdélyi csorbaleves

  csorbaleves_1

A csorba balkáni eredetével szinte mindenki egyetért, de hogy török-e, vagy román vagy netán más népek kultúrájához tartozik, abban ahányan vannak annyiféle képen foglalnak állást. Rengeteg variációban lelhető fel, melyek közül most az erdélyi csorbáról lesz szó.. Erdélyben járva számtalan helyen megkóstolhatod az erdélyi csorbát, avagy a román nevén Ciorba de perisoara-t. Az az igazság, hogy nincs két egyforma módon elkészített leves. Ebből az ételből is számtalan receptet ismerünk, amiből a szombati ebédhez, megosztjuk veletek az egyik kedvencet.

Tulajdonképpen bármilyen húsból készíthető, jellegzetes, savanykás ízét a ciberének köszönheti, ami savanykás lé, erjesztett búzakorpa – cibereként tájegységenként mást ismernek, van, ahol szilvalevest jelent, esetünkben azonban nem -, ezt helyettesítheted ecettel.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált marha- vagy sertéshús
  • 50 dkg marha- vagy sertéscsont
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 nagyobb répa
  • 2 szál lestyán
  • 1 púpozott evőkanál rizs
  • 1 tojás sárgája
  • 0,5 liter cibere vagy ízlés szerint ecet
  • 1 zeller
  • 1 fehérrépa
  • só, frissen őrölt bors
  • Erdélyi csorba leves alap

Erdélyi csorba leves alap lestyan2cibere2_0

Elkészítési idő: 1,5-2 óra. Hagyományos erdélyi leves, ami ünnepi alkalmakkor kerül az asztalra, az eredeti változata íróval készül.

A csontot másfél liter vízben tedd fel főni. A zöldségeket pucold meg, darabold kockára. Jó nagy fej hagymát kell belefőzni,a csorbának a hagyma nagyon kell. A csontléről távolítsd el a habot, majd add hozzá a zöldségeket, így főzd tovább. Amikor már puhák a zöldségek, keverd hozzájuk a ciberét, ha nem sikerült venned, és otthon sincs éppen a polcon, akkor fél literrel több vízzel főzd a levest, és ízesítsd Erdélyi csorba leves alappal , ízlésednek megfelelő mértékben ecettel savanyítsd.

A húst keverd össze a felkockázott hagymával, a tojássárgájával, a rizzsel, a petrezselyem felével – kockázva, hangulatod szerint. Vizes kézzel formálj gombócokat ebből a masszából, majd a levesben főzd meg őket, alacsony lángon, lassan forralva. Ha szépen megfőttek, add a leveshez a lestyánt (vigyázzunk ebbe a levesbe semmi keresnivalója a tárkonynak és más zöldfűszernek). A tojást egy tálban elhabarjuk a tejföllel, és a lassan adagold a forró leveshez, majd a keverékkel legírozzuk a levest, pár percig még hagyd főni a levest, utána zárd el a gázt, és kész is vagy.

Tálaláskor ecetet, tejfölt és borsot teszünk az asztalra, hogy mindenki ízlés szerint tovább ízesíthesse.

Jó étvágyat!

u.i Ha Erdélybe visz utad térj be a borzonti Basa Fogadóba www.basafogdo.com  és kóstold meg az igazi Erdélyi csorbát, addig is kipróbálhatod az Erdélyi csorba levesalap

segítségével. http://www.szekelytermekek.hu/termek/erdelyi-csorba-leves-alap/