Havasi bio méz a budapesti Székely Napokon

Aki személyesen szeretne megismerkedni Lajos Ferenc csíkpálfalvi méhésszel, a Csíkszéki Mézlovagrend tagjával,  az látogasson meg minket 2015. szeptember 8-10 között Budapesten, a Vámház körúti Nagyvásárcsarnokban a VII. Székely Napokon.

málna méz

Egy kis ízelítő:

A méhészkedést úgy örököltem édesapámtól, aki több mint 50 éve méhészkedik, és mint fia révén én is ebben nőttem fel. 2004-ben elvégeztem a méhésztanfolyamot, majd saját méhcsaládjaimmal kezdtem nagymennyiségben méhészkedni. Jelenleg 220 méhcsaláddal méhészkedünk. 2009 ben egyéni vállalkozást is indítottunk. A kiváló minőség érdekében 2009-től bio méhészkedést folytatunk. Ahhoz hogy nagyobb mennyiségű, és jó minőségű mézet tudjunk előállítani, a méheket vándoroltatjuk a méhlegelőkre, pl: akácerdő, hárs erdő, menta, napraforgó. Az ország déli részén található akácerőkre Olt megyébe, a Dobrogeai hárserdőkre,  napraforgóra pedig a Borogan, és a Dobrogea mezőkre vándorlunk. Az erdei mézet pedig a Hargitai erdőkőn gyűjtik a méheink. A vándorlást egy konténeres kocsival oldjuk meg és a mézpergetést is a méhlegelőkön végezzük egy 8 keretes automata mézpörgetővel. A csomagolást itthon végezzük egy automata mézkicsomagolóval. A mézfajtáink a következők: akác méz, hárs méz, erdei méz, vegyes virágméz, napraforgó méz, szárított gyümölcsös méz, magvas mézek, propolisz, méhviasz gyertyák, méhpempő (laptisor de matca), méhkenyér (pastura) stb. Azokkal a méhcsaládokkal amelyekkel nem vándolunk anyaneveléssel és virágporgyűjtéssel is foglakozunk. Tagjai vagyunk a Góbé termékeknek (2011), a Székelytermékeknek (2010), és a Trasylvania Authentica(2010) védjeggyel is rendelkezünk.

A Mézlovagrend

Tagja vagyok a ”Csikszéki Mézlovagrendnek”, amely 2011-ben alakult. Jelenleg 11 tagja van, feladatunk a méz népszerűsítése, a minőség megőrzése.

 

Forrás: www.bio-mez.ro