Puskás, puszta, paprika? Valahogy így tájékozódnak a külföldiek, mielőtt Magyarországra érkeznének. De mit érdemes megkóstolnunk, ha Erdélyben járunk? Összeválogattuk Erdély legismertebb, legnépszerűbb és legfinomabb termékeit, melyeket véleményünk szerint szinte kötelező megkóstolni illetve megvásárolni, ha ott járunk!
- CSÍKI SÖR
A Csíki sör abszolút győztes. Jött, látott és győzött. Amint megjelent, a népszerűségi listánk élére állt. Óriási a kereslet iránta, résen kell lenni, ha meg szeretnénk vásárolni, mert nagyon gyorsan elfogy a székely boltok polcairól. Több boltban a vásárlók feliratkoznak a Csíki és a Székely sörre. Igazi székely-magyar termék, reméljük sokan követik példájukat és egyre több erdélyi terméken jelennek meg majd a magyar feliatok.
http://csikisor.com/index.php/hu
2. ÁFONYA PÁLINKA
Nem igazi pálinka, hiszen tiszta szeszből készül, de likőr jellege ne tévesszen meg senkit. Azon se lepődjünk meg, ha székelyföldi vendéglátónk egy vizespohár 30%-kos áfonya wellcome drink-kel vár minket. Visszautasítani bűn vagy legalábbis vétek.
http://www.szekelytermekek.hu/termek/csiksomlyoi-afonya-kezmuves-szeszesital-csikszeredabol
- SZÉKELYFÖLDI LEGENDÁRIUM
A Székelyföldi Legendárium termékei, a könyv, térkép, társasjáték, stb. eddig is nagy népszerűségnek örvendtek. A közelmúltban bombaként robbant a hír, hogy elkészült az első 3D székely rajzfilm, a Likaskő. Így máris dobogós helyre kerültek az erdélyi TOP 10 listán. Gratulálunk az alkotóknak. Ha így folytatják, hamarosan letolják a dobogóról a szeszesitalokat.
- KÜRTŐSKALÁCS
Magyarországon is szinte minden fesztiválon és utcasarkon megvásárolható, mégis érdemes megkóstolni az eredetit, a sima forró cukrosat.
A kürtőskalács eredetéről több hiedelem és monda járja a világot: “.A tatár seregek közeledtére a kezdeti ellenállások után, Székelyföld lakossága jobbnak látta elmenekülni. Voltak akik a hegyekbe menekültek, mások pedig a Budvár és a Rez barlangjaiban leltek menedéket. A tatárok pedig, hogy sem megtámadni, sem kicsalogatni nem tudták a biztos és megközelíthetetlen búvóhelyen levőket, elhatározták, hogy kiéheztetik a székelyeket. Ez így ment hosszú ideig, amíg egyszer csak a tatároknak és a székelyeknek is elfogyott az ennivalójuk. Ekkor egy okos székely asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte, és hatalmas kalácsokat sütött, amelyeket dorongra vagy magas póznákra húztak és felmutatták a tatároknak: “Nézzétek mi itt milyen jól élünk, míg ti pedig éheztek.” A tatárok akik, már alig bírták az éhezést, bosszúsan elvonultak.”
- HÁZI CSOKI
Az erdélyi házi csoki valami olyasmi, mint Magyarországon a Túró Rudi. A nagyobb üzletektől a kisebbekig mindenütt megtalálható. Azért házi a házi csoki, mert otthon is viszonylag könnyen elkészíthető, csupán tejpor, a cukor és kakaó kell hozzá. A leghíresebb a remetei, de szinte minden településen készítik.
http://www.end-ibo.com/hu/rolunk.html
Aki prémium minőségű kézműves csokoládét keres és Székelyudvarhelyen jár, ne mulassza el megkóstolni Gállfi Dezső kézműves csokoládé remekműveit!
http://www.szekelytermekek.hu/termek/szekelyudvarhelyi-hazi-kezmuves-csokolade-epres/
- CSÍKSOMLYÓI SALVATOR keserűlikőr
Ma már nemigen van esküvő Székelyföldön Salvator nélkül. Sokat segített a sok külföldi elismerés, pl. a londoni siker illetve a magyarországi ezüstérem a Decanter magazin vaktesztjén.
http://www.szekelytermekek.hu/termek/salvator-keserulikor/
- CSORBA LEVES
Székelyföldön ami savanyú ízesítésű leves az majdnem mind csorba leves . A csorba elméletileg a román konyhából terjedt el az erdélyi konyhában. Eredetét tekintve vannak viták, van aki szerint török, mások szerint román eredetű. A csorba jellegzetes ízét a lestyán adja, rengeteg variációban lelhető fel, melyeket ráadásul mindenki ízlése szerint főz és főzhet meg. Savanyítani elsősorban korpaciberével szokták, de ha éppen nincs, akkor tárkony ecet, lestyán , vagy van aki citromlével savanyítja. Kereskedelemben kapható egy fűszerkeverék, a gyergyói Erdélyi Csorba, Paraszt csorba, ami a csorbák ízesítésére szolgál:
http://www.szekelytermekek.hu/termek/erdelyi-csorba-leves-alap/
- ERDÉLYI TEÁK ÉS FŰSZEREK
A gyógynövénygyűjtés szezonjában megélénkült az idegenforgalom a domboldalakon. Aki a felcsíki falvak határában jár szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernővel, a karcfalvi füvesemberrel is találkozhat. Aki pedig Székelykeresztúr közelében fekvő Szentábrahámon jár, el ne mulassza felkeresni Csíki Emesét és két fiát, aki egy kúriához tartozó birtokon termeszt gyógynövényeket.
https://www.youtube.com/watch?v=vRWj2395fmo
9. PACAL LEVES
Szarvasmarhák tisztított, csíkokra vágott gyomra Erdélyben nem pörköltbe kerül és nem is szórják meg gazdagon paprikával, hanem finom savanykás levest készítenek belőle. Aki szereti a pacalpörköltet, az nem fog csalódni.
- MICS
Nem székely, de még nem is erdélyi étel a mics. Étlapokon mititei néven szerepel, szerte Erdélyben lehet kapni, olyasmit jelent hogy ‘picike’, pici kolbászka. A helyi erők ősi román ételnek tartják, persze csak annyiban az, mint ősi magyar a mi töltött káposztánk, a valóságban török (arab-perzsa) étel mindkettő, még a hódoltság korából. Magyarországon sokan nem szeretik, ez pedig a faggyú miatt van. A marhafaggyút sem szereti sok ember, sem illatra sem ízre, a birkafaggyút meg pláne nem. Márpedig ebbe kerül elég rendesen, és bizony így a jó 🙂
http://www.szekelyfalat.ro/mas-termekek.php
Hiányzik valami a listáról? Kérjük, írja meg nekünk!