BEST OF SZÉKELY TERMÉKEK – TOP 10 LISTA

 

Puskás, puszta, paprika? Valahogy így tájékozódnak a külföldiek, mielőtt Magyarországra érkeznének. De mit érdemes megkóstolnunk, ha Erdélyben járunk? Összeválogattuk Erdély legismertebb, legnépszerűbb és legfinomabb termékeit, melyeket véleményünk szerint szinte kötelező megkóstolni illetve megvásárolni, ha ott járunk!

 

  1. CSÍKI SÖR

A Csíki sör  abszolút győztes. Jött, látott és győzött. Amint megjelent, a népszerűségi listánk élére állt.  Óriási a kereslet iránta, résen kell lenni, ha meg szeretnénk vásárolni, mert nagyon gyorsan elfogy a székely boltok polcairól. Több boltban a vásárlók feliratkoznak a Csíki és a Székely sörre.  Igazi székely-magyar termék, reméljük sokan követik példájukat és egyre több erdélyi terméken jelennek meg majd a magyar feliatok.

http://csikisor.com/index.php/hu

csiki sör

 

2. ÁFONYA PÁLINKA

Nem igazi pálinka, hiszen tiszta szeszből készül, de likőr jellege ne tévesszen meg senkit.  Azon se lepődjünk meg, ha székelyföldi vendéglátónk egy vizespohár 30%-kos  áfonya wellcome drink-kel vár minket. Visszautasítani bűn vagy  legalábbis vétek.

http://www.szekelytermekek.hu/termek/csiksomlyoi-afonya-kezmuves-szeszesital-csikszeredabol

Csíksomlyói Áfonya

 

  1. SZÉKELYFÖLDI LEGENDÁRIUM

A Székelyföldi Legendárium termékei, a könyv, térkép, társasjáték, stb. eddig is nagy népszerűségnek örvendtek. A közelmúltban bombaként robbant a hír, hogy elkészült az első 3D székely rajzfilm, a Likaskő. Így máris dobogós helyre kerültek az erdélyi TOP 10 listán. Gratulálunk az alkotóknak. Ha így folytatják, hamarosan letolják a dobogóról a szeszesitalokat.

www.legendarium.ro

legendarium_FILM

  1. KÜRTŐSKALÁCS

Magyarországon is szinte minden fesztiválon és utcasarkon megvásárolható, mégis érdemes megkóstolni az eredetit, a sima forró cukrosat.

A kürtőskalács eredetéről több hiedelem és monda járja a világot: “.A tatár seregek közeledtére a kezdeti ellenállások után, Székelyföld lakossága jobbnak látta elmenekülni. Voltak akik a hegyekbe menekültek, mások pedig a Budvár és a Rez barlangjaiban leltek menedéket. A tatárok pedig, hogy sem megtámadni, sem kicsalogatni nem tudták a biztos és megközelíthetetlen búvóhelyen levőket, elhatározták, hogy kiéheztetik a székelyeket. Ez így ment hosszú ideig, amíg egyszer csak a tatároknak és a székelyeknek is elfogyott az ennivalójuk. Ekkor egy okos székely asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte, és hatalmas kalácsokat sütött, amelyeket dorongra vagy magas póznákra húztak és felmutatták a tatároknak: “Nézzétek mi itt milyen jól élünk, míg ti pedig éheztek.” A tatárok akik, már alig bírták az éhezést, bosszúsan elvonultak.”

KÜRTŐSKALÁCS

  1. HÁZI CSOKI

Az erdélyi házi csoki valami olyasmi, mint Magyarországon a Túró Rudi. A nagyobb üzletektől a kisebbekig mindenütt megtalálható. Azért házi a házi csoki, mert otthon is viszonylag könnyen elkészíthető, csupán tejpor, a cukor és kakaó kell hozzá. A leghíresebb a remetei, de szinte minden településen készítik.

http://www.end-ibo.com/hu/rolunk.html

Aki prémium minőségű kézműves csokoládét keres és Székelyudvarhelyen jár, ne mulassza el megkóstolni Gállfi Dezső kézműves csokoládé remekműveit!

http://www.szekelytermekek.hu/termek/szekelyudvarhelyi-hazi-kezmuves-csokolade-epres/

csoki-fehér-epres

  1. CSÍKSOMLYÓI SALVATOR keserűlikőr

Ma már nemigen van esküvő Székelyföldön Salvator nélkül. Sokat segített a sok külföldi elismerés, pl. a londoni siker illetve a magyarországi ezüstérem a Decanter magazin vaktesztjén.

http://www.szekelytermekek.hu/termek/salvator-keserulikor/

Csíksomlyói Salvator keserűlikőr

  1. CSORBA LEVES

Székelyföldön ami savanyú ízesítésű leves  az majdnem mind csorba leves . A csorba elméletileg a román konyhából terjedt el az erdélyi konyhában. Eredetét tekintve vannak viták, van aki szerint török, mások szerint román eredetű. A csorba  jellegzetes ízét a lestyán adja, rengeteg variációban lelhető fel, melyeket ráadásul mindenki ízlése szerint főz és főzhet meg. Savanyítani elsősorban korpaciberével szokták, de ha éppen nincs, akkor tárkony ecet, lestyán , vagy van aki citromlével savanyítja. Kereskedelemben kapható egy fűszerkeverék, a gyergyói Erdélyi Csorba, Paraszt csorba, ami a csorbák ízesítésére szolgál:

http://www.szekelytermekek.hu/termek/erdelyi-csorba-leves-alap/

Erdélyi csorba leves alapParasztcsorba-elso

  1. ERDÉLYI TEÁK ÉS FŰSZEREK

A gyógynövénygyűjtés szezonjában megélénkült az idegenforgalom a domboldalakon.  Aki a felcsíki falvak határában jár szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernővel, a karcfalvi füvesemberrel is találkozhat. Aki pedig  Székelykeresztúr közelében fekvő Szentábrahámon jár, el ne mulassza felkeresni Csíki Emesét és két fiát, aki egy kúriához tartozó birtokon termeszt gyógynövényeket.

https://www.youtube.com/watch?v=vRWj2395fmo

csikiemesetea

   9. PACAL LEVES

Szarvasmarhák  tisztított, csíkokra vágott gyomra Erdélyben nem pörköltbe kerül és nem is szórják meg gazdagon paprikával, hanem finom savanykás levest készítenek belőle. Aki szereti a pacalpörköltet, az nem fog csalódni.

  1. MICS

Nem székely, de még nem is erdélyi étel a mics. Étlapokon mititei néven szerepel, szerte Erdélyben lehet kapni, olyasmit jelent hogy ‘picike’, pici kolbászka. A helyi erők ősi román ételnek tartják, persze csak annyiban az, mint ősi magyar a mi töltött káposztánk, a valóságban török (arab-perzsa) étel mindkettő, még a hódoltság korából. Magyarországon sokan nem szeretik, ez pedig a faggyú miatt van. A marhafaggyút sem szereti sok ember, sem illatra sem ízre, a birkafaggyút meg pláne nem. Márpedig ebbe kerül elég rendesen, és bizony így a jó 🙂

http://www.szekelyfalat.ro/mas-termekek.php

mici

Hiányzik valami a listáról? Kérjük, írja meg nekünk!

szekelytermekek@gmail.com