BEST OF SZÉKELY TERMÉKEK – 2. RÉSZ

BEST OF2

 

Köszönjük a rengeteg levelet, melyet az első TOP 10-es listánk után kaptunk. Természetesen tudtuk, hogy a legjobb, legfinomabb és legérdekesebb erdélyi termék nem fér el egy  10-es listán, ezért  most bemutatunk további 10 kiváló erdélyi terméket. A lista még mindig hiányos. Folytatás következik!

 

11. PITYÓKÁS KENYÉR

pityókás kenyér

Az erdélyi házikenyér jellegzetesen tömör és nagyon laktató kenyér. Nem morzsálódik, könnyen szeletelhető, és több napig is frissen marad. Sajnos manapság már Erdélyben is egyre kevesebben sütnek rendszeresen kenyeret, de aki süt, az úgy süti, ahogy annak idején a nagy-mamájától tanulta.

Erdélyben bottal leverik a megsült kenyérről a fekete héját, majd nagy reszelővel át is reszelik a felületét. Ezután konyharuhába teszik, és hagyják kihűlni.

Forrás: http://rozikonyha2.blogspot.hu/2014/03/pityokas-kemenceben-sult-hazi-kenyer.html

 

12. KIBÉDI HAGYMA

kibédi hagyma kép

Nagyon sokan szeretik a hagymát, különösen a lilahagymát, ennek ellenére a kibédi hagyma Magyarországon nem közismert. Pedig aki egyszer megkóstolta, húsos, édes, zamatos ízét, az többet nem felejti. Kibéd Erdély szívében, Szováta fürdö közelében a Kisküküllö folyó mentén található. A kibédi hagyma, kitűnő kísérője a füstölt szalonnának, kolbásznak: tavasszal, március elején melegágyakba vetik a magot, május folyamán pedig a palántákat kiültetik ágyásokba és augusztusban kiszedik. Ha utad arrafele visz, ne kerüld el Kibéd községet, s ott vásárolj a termelőktől igazi, ízletes kibédi hagymát!

13. BICSKA

szekely-bicska kép

Minden székely embernek van egy jó bicskája. A bicska majdhogynem a népviselet egyik kiegészítőjévé vált az évek során. Bicska nélkül Székelyföldön nem ember az ember, nem férfi a férfi, legalábbis nem igazi férfi. A székely bicska valami olyasmi, mint Pom-pom a mesében. Lehet útlevél, a fizetőeszköz, lázmérő, de akár evőeszköz is.

 

14. CSÍKI PITYÓKA

pityoka képcsíki pityóka

A Csíki-medencékben élő lakosság körében széles körben elterjedt táj jellegű haszonnövények termesztése évszázados múltra tekint vissza.

A burgonya vagy más néven „pityóka” ma is az egyik legfontosabb kultúrnövény a Csíki-medencében. A sárgás és piros héjszínű típusokon kívül előfordul még az apró, sötétlila héjú és húsú burgonya (Göröcsfalva, Csíkszentmihály), melynek termesztése mára már jelentősen visszaszorult..

Csíkszeredában a Városnapok programkeretébe Pityókafesztivált szerveznek. A rendezvény évről évre több résztvevőt mozgat meg, így a csíkszeredai Pityókafetivál már igazi turista-látványossággá nőtte ki magát.

Forrás: http://csikcsodai.eloerdely.ro/

 

15. GYERGYÓTEKERŐPATAKI ÉRLELT SAJTOK

tekerői ajtokP1050714

Gyergyótekerőpatakon készítik Erdély legfinomabb érlelt sajtjait. Aki arra jár, térjen le a Székelyudvarhely felé vezető útra és keresse a sajtlikas kerítést. Az udvarban egy kis bolt, mögötte a sajtüzem, mely családi vállalkozásként működik. A „TEKERŐI” és „SÚGÓ” sajtjuk akár 6-8 hónapot is érlelődtek, míg a „TILSIT” sajt 2-4 hónapot. A sajthoz szükséges jó minőségű tejet kizárólag a Gyergyó környéki gazdaságokból vásárolják fel. A tekerői joghurt pedig egy külön misét is megérne.

 

16. SZÉKELYFÖLDI TÖLTÖTT KÁPOSZTA

töltött káposzta

Szokás feltenni a kérdést, mitől ilyen jó a székelyföldi töltött káposzta? Most eláruljuk.  A hajszálvékony levelű több évszázados múltú gyergyószárhegyi káposztától, a parajdi sótól, no meg a csombortól és a kaportól. Gyergyószentmiklóson még egy töltött káposzta manufaktúra is működik, amit érdemes meglátogatni: http://www.toltottkaposzta.ro/

 

17. BORVÍZ

borvíz

A borvíz az ásványvíz székelyföldi neve. A mintegy 30 romániai ásványvízpalackozó üzem fele a székelyföldi Hargita megyében működik. Így is azonban a kitermelhető vízmennyiségnek csupán 14 százalékát palackozzák. A borvízpalackozó üzemek (BibarcfalvaBorszék, CsíkszeredaCsíkszentkirályElőpatak, KovásznaMálnásSepsibodok, Tusnádországos jelentőségűek. A borvizeket a székely emberek, palackokban tárolják, s otthonukban ivóvízként használják Egyes helyeken még a folyómederben lévő víz is bugyborékol a feltörő széndioxidtól.

 

18. GYERGYÓI ÖRMÉNY LEVES

Gyergyói örmény leves alap

A székelyek hurutos levese (ángádzsábur leves) megér egy nagymisét Az örmény családokban ma is elképzelhetetlen az ünnep ángádzsábur leves nélkül, amikor is erős húsleves fő a fazékba. Különleges betét kerül belé: a vékonyra nyújtott laskatésztát nem nagyobb, mint négy négyzetcentiméteres kockára vágják, s minden négyzetecske közepébe egy borsószemnél kisebb, péppé őrölt, sózott-borsozott hús kerül. A hússal töltött tészta aztán a húslevesbe kerül, hozzá pedig sok tejföllel elsodort hurut dukál. A huruttól lesz savanykás a leves. Az örményektől eltanult hurutkészítésnek egyre nagyobb divatja kezd lenni, s az étel, mely régen hetente legalább egyszer az asztalra került, ma is az étlapon van.

www.szekelytermekek.hu

19. PARAJDI SÓ

parajdi só

A parajdi só a világ egyik legjobb minőségű sója, mely a Pannon-tenger kiszáradásakor keletkezett, és az érintetlen környezet miatt meg tudta őrizni tisztaságát, ráadásul a benne található ásványi anyagok és nyomelemek mennyisége és minősége is rendkívüli.
Nagyon tiszta, semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, így nincs benne az E536 jelű (kálium-ferrocianid) csomósodásgátló vegyület sem. Tisztasága mellett fontos tulajdonsága, hogy 84 féle ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A boltokban kapható hófehér só vegyszeres kezelésen megy keresztül, és több hozzáadott anyagot tartalmaz, mint a szürkésebb, ránézésre kevésbé tiszta só.
A parajdi sót kézzel bányásszák és aprítják. Ennek a kiváló minőségű, tiszta sónak nagyon magas, 97% körüli a NaCl (nátrium-klorid) tartalma, szemben a kereskedelmi forgalomban kapható sókkal, amelyek többsége nagyobb mennyiségben tartalmaz a szervezetünk számára nem annyira előnyös kálium-kloridot.

Forrás: http://parajdiso.hu/

 

20. PULISZKA

puliszka2puliszka 7 csavart

 

A kukoricalisztből készült kásás ételt, a puliszkát sokan kedvelik, mivel könnyű, kalóriaszegény étel. Egy erdélyi szász közmondás szerint, aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék. Valószínűleg kevesebben tudják azonban, hogy a puliszka megfázásra, epekövek kezelésére is jó, nagyböjt idején ideális választás, hisz egészséges hatásai miatt a bélrendszer barátjaként tekintenek rá a szakemberek.